Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Коломийський театр підкорив Німеччину

03 травня 2017 р.

Ця нова сторінка творчої біографії Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім. І. Озаркевича написана власним неповторним почерком, тільки йому притаманним стилем, і знову вперше. Театр вперше підкорив симпатії шанувальників Мельпомени в Німеччині. і це були три міста: Мюнхен, Нюрнберг і Штутгарт.

На запрошення Товариства сприяння, піднесення та поширення української культури в Німеччині з осідком у Мюнхені “Україна” і завдяки особистим старанням його співголови - нашого краянина Олега Сеніва театр став учасником першого в історії українсько-німецьких відносин Тижня гуцульської культури в Німеччині. Цією гастрольною поїздкою започаткували новий духовно-культурний міст між Коломиєю і Баварією, Україною і Німеччиною. І може, в цьому немає жодної випадковості, навіть, мабуть, є закономірне продовження сторінки німецько-українських театральних відносин. Адже Коломийський театр - один з небагатьох українських театрів, діяльність якого не припинялася і в часи німецької окупації в роки Другої світової війни. А ще в нашому місті мирно співіснували чотири німецькі колонії, і німці, які проживали в місті, також мали можливість пізнавати театральне мистецтво крізь призму діяльності Коломийського театру. І нині активною є німецька спільнота, представники якої - часті гості коломийських театральних вечорів.  

Наш краянин, уродженець Букачівців Рогатинського району Олег Сенів є професійним режисером, другом по студентській лаві директора Коломийського театру Дмитра Чиборака, а ще - співголовою Товариства сприяння та поширення української культури в Німеччині з осідком в Мюнхені. Ідея зародилась півроку тому, коли Олег Сенів відвідав VIII Всеукраїнський театральний фестиваль “Коломийські представлення”. “Директора Коломийського театру Дмитра Чиборака знав давно і завжди захоплювався його режисерським талантом, а тепер відкрив для себе цей високопрофесійний творчий колектив, прекрасних молодих акторів, - каже Олег Сенів. - Мені захотілося, щоб їх побачили в Німеччині, і не тільки представники згромадження нашої діаспори, а й етнічні німці. Переконаний: надалі нас чекає ще не один спільний проект”. 

Формат участі у Тижні гуцульської культури визначив і виставу, якою театр презентував своє мистецтво. Це містерія “Гуцульський рік” Гната Хоткевича, яка вже понад 25 років не сходить зі сцени і на характерах якої гартувало свій акторський хист не одне покоління коломийських акторів. З цією виставою театр підкорив сцену Всесвітнього Единбурзького театрального фестивалю (Шотландія), неодноразово виступав у Румунії, Польщі, був лауреатом фестивалю просто неба “Кримські агони” в Керчі та ін.

Першим містом, в якому адаптувались коломийські актори до не зовсім театральних умов, був Нюрнберг - найбільше місто адміністративного округу Середня Франконія. За кількістю населення посідає 14-те місце в Німеччині. Тут нас приязно зустріла активна українка з Об’єднання українців у Франконії Вікторія Левінська. І завдяки їй, її друзям, чільникові Об’єднання українців у Франконії Орестові Зубу перебування коломийців у Нюрнберзі було цікавим, змістовним, насиченим, успішним. Незважаючи на далеко не театральні параметри і можливості сцени, неможливість використати певні сюжетні заготовки, виставу сприйняли з особливим захопленням. Попри пізню годину глядачі не поспішали в свої домівки, а ще довго спілкувались і фотографувались з акторами. 

Вже наступного дня у “Фейсбуці” посипалися відгуки і побажання. “Надзвичайно подивований і захоплений! Я ще більше пізнав і полюбив Україну”, - написав німець Пут Согей. Своїми враженнями поділилася і Люба Мельник. “Об’єднання українців Франконії мало велику честь приймати надзвичайно творчих і привітних земляків на сцені м. Нюрнберг, - написала жінка. - Колоритна постановка вистави “Гуцульський рік” милує око, потішає розум та хвилює душу. Майстерність акторського складу вражає динамікою та відданістю. Ми щиро дякуємо за змогу долучитися до вашого дійства і мати змогу творити з вами часточку історії українського театрального мистецтва. Браво!”.

Незабутні враження залишила по собі зустріч із глядачами в Штутгарті. Тут діє зорганізована українська громада, яку очолює Роман Колодій. “Дуже гарна вистава! Окрім українців, їх тут у Франконії близько семи тисяч, нам хотілося, щоб її побачили і етнічні німці, - зауважує Роман Колодій. - Це так важливо для входження, вростання України з її багатою і різноманітною культурою, народними традиціями в спільний європейський культурний простір”.

З особливим хвилюванням творча трупа готувалась до свого мюнхенського виступу. Адже тут нас очікувала найбільша з трьох міст зала, своїм виступом ми відкривали Тиждень гуцульської культури в Німеччині і тому очікувалось багато іменитих гостей. Окрім всього, це був недільний день із надто ущільненим графіком: відвідання Служби Божої в храмі Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ, поїздка на Мюнхенське кладовище Вальдфрідгоф до могили Степана Бандери. 

Задовго до початку вистави у фойє почали збиратися глядачі. Активісти української діаспори в Мюнхені зорганізували виставку-продаж сувенірної продукції. Емоційною музичною прелюдією були гуцульські мелодії в звучанні цимбалів і дримби, з якою ніде не розлучався актор Коломийського театру Олег Кравчук.

Серед поважних гостей - генеральний консул України в Баварії Вадим Костюк, голова Об’єднання українських жінок у Німеччині Марія Ковалишин, канцлер Українського вільного університету Андрій Довганюк з дружиною Іриною і сином Дем’янком, депутат Верховної Ради України Іван Рибак, зять Степана Бандери Андрій Куцан.

Ще довго після закінчення вистави у фойє відбувався обмін враженнями. “Я подолянин, але завжди мріяв ближче ознайомитись з гуцульською культурою, - зауважив генконсул Вадим Костюк. - і те, що я сьогодні побачив, з глибокою автентикою і традиціями - це відкриття багатого розмаїття української культури, через яку, власне, Європа і світ відкривають Україну”.

Відкриваючи виставою “Гуцульський рік” Тиждень української культури в Німеччині, Коломийський театр послав такий хороший месідж українській діаспорі Німеччини про те, що всі українці - і в Україні, і поза її межами, - єдині в прагненні миру і перемоги над злом, яке заважає поступу”, - наголосив депутат Верховної Ради Іван Рибак.

Я захоплений! Ця вистава збудила в мені такі приємні спогади про Україну, за якою я завжди тужу”, - зауважив зять Степана Бандери Андрій Куцан.

Повертався колектив до Коломиї окрилений, з великим багажем незабутніх вражень і тепла від нових зустрічей, спілкувань. 

Джерело: Газета “Галичина”
Автор: Ольга РУДАНЕЦЬ, керівник літературно-драматургічної частини Коломийського театру
Tweet