Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Роки їй тільки шарму додають… 17 квітня відзначила ювілей актриса Оксана КУРКО

19 квітня 2019 р.

17  квітня святкує свій зрілий  ювілей  улюблениця  багатьох шанувальників і симпатиків  Коломийського  академічного обласного українського драматичного театру ім. Івана Озаркевича Оксана Курко.

Для прискіпливого статиста і кадровика  її трудова книжка  може сказати дуже небагато: Вся трудова  біографія  вписується в кілька записів – два з яких дуже красномовні – прийнята на роботу по закінченні навчального закладу і звільнена в зв’язку з виходом на пенсію.  В пересічного обивателя  така інформація може викликати кардинально протилежні роздуми:  1. Професійна  зайнятість для неї була справою всього життя, улюбленою працею, яку великий мислитель Сковорода  назвав сродною; 2. Або ж, як багато інших – здобула освіту і весь трудовий шлях чемно і скромно заробляла на хліб насущний  в одному колективі ,за фахом, який здобула в юні роки. Якось так  спокійно і рівно: для тих, хто її не знає зблизька, може видатися, навіть, нецікаво…

Та це не про неї – Оксану Курко –  артистку Коломийського  академічного театру, яка успішно помножила  свій талант і,  щедро дарувала і дарує його людям.  Але, давайте, про все за порядком:

17 квітня 1959  року в сім’ї  коломийських  службовців Тетяни і Миколи Дмитренків  народилася донечка, яку нарекли Оксаною.  Батько  працював вчителем фізичного виховання  в  Стефаниковій школі, мати –  бібліотекарем в музичній школі. То ж не дивно, що  з дитячого віку  вчительська праця і музика  для маленької Оксанки  стали  привабливими і  визначили її  подальшу професійну  долю.  Минають роки, але з пам’яті ніколи не зітреться  захоплення , з  яким  ще зовсім маленькою  дівчинкою ( а було тоді Оксанці  десь біля 5 років), виконала роль Зайчика в  дитячій опері  “Пан  Коцький” Миколи Лисенка, постановку якої здійснила , славної пам’яті , Галина Грабець.  Цю оперу  записали і  показували по телебаченні. Вона отримала  гучний  резонанс  не тільки серед освітян, але й музикознавців  всієї України.

Після закінчення в 1974 році  навчання в Коломийській школі №1 продовжила навчання  в Івано – Франківському музичному училищі  за спеціальністю  викладача  фортепіано і повернулася до Коломиї  в музичну школу № 1, де і  провела  всю свою музично – викладацьку кар’єру  з 1978 року і до виходу  на пенсію  за вислугою років  в 2009 році.  За цей час встигли замінити один одного  декілька керівників: В.Анашкін, П. Терпелюк, М. Ковальчук, Б. Іванчук,-  Оксана  продовжувала захоплювати  магією музики  все нові покоління юних музикантів… Сказати, що  учні любили її, – це не сказати нічого. Вони нею захоплювались, намагались  наслідувати  в усьому, не тільки в  освоєнні музичної грамотності і  пробудженні і розвитку  музичного таланту. До них вона  була  по – материнському ласкава, і, водночас, вимоглива;  цікава  співбесідниця і оповідачка…  Приваблювало все: навіть  манера  поведінки і  стиль  одягу.  Тому  проблеми набору  підопічних  до неї практично не існувало.  Особливою повагою  користувалась серед колег викладачів і  керівництва. Легко вживалася  в колективі, виділялась особливою інтелігентністю і толерантністю, тому й не раз  була  відзначена  подяками, грамотами, преміями.  До речі, про це більше записів в трудовій книжці ніж тих, які засвідчують її причетність до трудового колективу школи.

Але той талант, яким  щедро  наділила  Доля,  прагнув   росту і багатограннішого самовираження. Вже з перших днів  своєї праці  в музичній школі  вона стає учасницею  народного аматорського театру при районному   і міському будинках культури і у вільний від основної роботи час  успішно розвиває  свій артистичний  талант.  Ми могли не раз захоплюватись манерою  її декламаторської  майстерності , чи це в літературно – музичних композиціях   . чи поетичних виставах спочатку  клубу шанувальників поетичного слова, а, згодом,театру поезії «Орфей», який  був зорганізований , світлої пам’яті, незабутнім Сергієм КозловимПочинаючи з 1993 року  на  різних умовах :  договірних, за сумісництвом  почала  кар’єру  професійної  артистки в театрі. А з 2009  року, після виходу на пенсію за вислугою років в музичній школі, повністю присвятила  себе театру і сцені.

За цей час  їй вдалося зіграти  більше  35 ролей  у виставах  різних режисерів, жанрів і для різних  вікових категорій.

Не маю сумніву, що  шанувальникам  нашого театру  Оксана Курко  добре запам’яталась за ролями  Параски і Василини  в “Гуцульському році” Гната Хоткевича  в постановці   Дмитра Чиборака; Проні і  Дружини Сірка  у  виставі “За двома зайцями” М. Старицього  у постановці Дмитра Чиборака;

Олени Устимівни  у “Фараонах”  О. Коломійця  у постановці Олега Мосійчука; Гертруди  у “Гамлеті” В. Шекспіра ;Маргарити Андріївни  у  “Звідки беруться  діти” Анатолія Крима і багатьох  інших.  Стовідсотковим  попаданням  в десятку  було призначення її на роль  Кривди  у  вертепній дивовижі  Пантелеймона Куліша  “Іродова морока”. Співучість і темперамент  допомогли  їй створити справді неперевершений образ. Захоплено  зустрічала дітвора  кожен вихід  артистки в дитячих казках: і не важливо, то була роль Снігової Королеви, Злої  Мачухи, Баби Яги,  Лисички, Півня чи Мишки.

Мимоволі спогад вихоплює  одну   сумну сторінку з життя артистки:  Коломийський театр  вперше виїжджає  на свій найвідповідальніший творчий іспит –  всесвітньовідомий Фріндж – фестиваль до м. Единбург ( Шотландія).  Практично вже  на межі відходу у позасвіти  знаходиться Батько Оксани.   Замінити Оксану у її ролі було не так легко, адже це  роль  з акапельним співом, але все ж, директор театру і режисер вистави Дмитро Чиборак  залишив рішення  за Оксаною.  На третій день нашого перебування в Единбурзі , якраз вже перед виходом на сцену, отримуємо звістку про кончину Оксаниного Батька. Не маємо мужності  повідомити їй це до вистави. Потім  молимося і сумуємо разом з нею. Вона  постійно намагається усамітнитись, найближчі друзі намагаються не залишати її наодинці з горем. Режисер  поспішно  шукає варіант заміни, адже завтра  знову  вихід на сцену.  А Оксана, зібравши весь свій біль  у закутини своєї душі і серця , виходить на сцену. Вона була певна: її люблячий Татусь  схвалив би  такий вчинок  Доньки, яку дуже любив  і гордився її артистичним даром. Можливо вона, як люблена і випестувана Батьком Донечка,  хотіла в такий спосіб  зробити останній сценічний  подячний  поклін  своєму Татусеві, що так щедро заохочував і благословляв її творчість.

В ці дні Оксана Курко  зустріне свій ювілейний день народження в гастрольному турі.  Незважаючи  на зрілі літа всі, хто знає  її зблизька,  інколи можуть  розгледіти в ній  ще зовсім юну дівчинку, повну  романтичних захоплень, максималістських суджень,  захопленості  людьми, творчим процесом і світом, вічного шукача  гармонії… А за тим всім: літа їй тільки шарму додають!

Джерело: Дзеркало Коломиї
Автор: Ольга РУДАНЕЦЬ, заслужений працівник культури України
Tweet