Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

65-літній ювілей відзначає актор Коломийського драмтеатру Захар Новицький

07 квітня 2017 р.

Ветеран Коломийського академічного обласного драмтеатру актор Захар Новицький відзначає свій 65-літній ювілей. За цей час прожив біля сотні життів – сценічних. Упродовж цього сценічного життя не зраджує своєму головному амплуа – герой другого плану.

А що таке актори другого плану? Це той заміс, на якому все дійство тримається купи. Забери актора другого плану зі сцени, і ким тоді буде головний герой? Та просто драматичним читцем. А всі мізансцени розсипляться.

Захар Новицький лицедіє на сцені сорок з гаком років. Перші акторські кроки робив ще на початку 70-х років минулого століття в аматорському театрі ім. Галана, відтак у народному самодіяльному театрі районного будинку культури (де тепер і розташований професійний театр).

Від 1989 року – часу створення (чи відновлення) професійного театру – актор у ньому працює. З нагоди ювілею сьогодні наша з ним розмова. Тим більше, що ми з ним багато років знайомі.

–    Захаре, традиційне, але доречне запитання: чи шлях актора Ви обрали випадково, чи були для цього передумови?

–    Потяг до театральних підмостків – мабуть, від батька-священика, який за Польщі організовував театральні постановки, керував хором. За активну національну позицію поляки чинили татові усілякі перешкоди, й він пішов добровольцем в УГА. А вже конкретно на аматорські театральні підмостки мене привів Володимир Романенчук з Воскресинців, де ми тоді мешкали.

Познайомився з Дмитром Чибораком, він тоді закінчував режисуру у Київському інституті культури й запросив мене грати у його дипломній виставі “Земля”. Перевівся до народного самодіяльного театру райвідділу культури, яким тоді цей талановитий та енергійний молодий чоловік керував.

А то були 80-ті роки. Чиборак запалював усіх нас, акторів, своєю кипучою енергією. Ми всі перебували в полі його магічного впливу.

В 1989-му створився професійний театр, до нього прийшли професійні актори, але залишився дехто зі старого аматорського складу, у їхньому числі і я.

Захар Новицький є володарем унікального тембру голосу – чистого м’якого баса, який за потребою прорізається крізь сценічний галас. А через свою фактуру досі не може позбутися запрошень відіграти Діда Мороза або святого Миколая.

–    Десь років з п’ятнадцять я Новий рік стрічаю поза домом. Звідусюди отримую запрошення злицедіяти цих головних новорічно-різдвяних персонажів. Можна сказати, “набив собі руку” на ролі. Ось тільки почуваюся невпевнено, коли запитують про винагороду. Зазвичай кажу замовникам: “Кажіть, скільки даєте, якщо замало, то я попрошу додати, а якщо забагато, то попрошу трохи відняти”…

Разом з театральною трупою Захар Новицький гастролював у різних країнах світу: Шотландії, Італії, Польщі, Румунії, Німеччині, – переважно там, де замешкала українська діаспора.

–    А в якій частині континенту найкраща публіка?

–    Важко відповісти. Приймають тепло скрізь, хоч і не скрізь маємо можливість грати на відповідних розмірів сцені. Часом доводиться вносити корективи у постановку. Нещодавно гастролювали в містах Німеччини. Одна землячка в Мюнхені дуже розщедрилася й запросила нас, зо двадцять осіб, до знаменитого пивного ресторану. Там нас пригостили не лише пивом, а й смачним обідом.

Захар Новицький проявляє себе і як кіноактор. Зіграв ролі другого плану у таких відомих фільмах, як “Велика Ведмедиця”, “Осіннє вбивство в Мюнхені”, “Гори димлять”, “Час збирати каміння”, “Політ золотої мушки”, “Припутні”, “Легенда Карпат”.

Актора висунули на здобуття премії у номінації “Кращий актор другого плану”. Здобуде він цю відзнаку чи ні – але тут, на своїй хвилі, на рідних теренах Захар Новицький є найкращим у своєму амплуа.

Джерело: Дзеркало Коломиї
Автор: Андрій МАЛАЩУК
Tweet