Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Зірка із Коломиї

01 жовтня 2015 р.

До 100-річчя від дня народження видатного українського актора, режисера і кіноактора Василя Симчича, на кошти Коломийського драмтеатру ім. І. Озаркевича, Марія Ігнатюк видала книжку “Безсмертя Беркута” (Івано-Франківськ, ЛІК, 2015р.).

У книжці, багатій на фотоілюстративний матеріал, серед фотографій, зроблених колись давно самим Василем Симчичем, одна, на якій стоїть маленька дівчинка - Марійка Ігнатюк, нині доцент Прикарпатського національного університету. Можливо, саме це, зараз унікальне, фото стало для автора поштовхом для дослідження творчості видатного земляка.

У передмові “Харизма таланту Василя Симчича” директор Коломийського драмтеатру ім. І. Озаркевича Дмитро Чиборак емоційно представляє яскраве й багатогранне життя Карпатського Беркута, тісно пов’язане з діяльністю театру, який став головним і у долі Чиборака. Він наголошує, що талант і творчий злет Василя Симчича “сягнули набагато ширших і вищих обріїв і стали надбанням всієї української нації, її золотим фондом і нетлінною скарбницею національної культурної спадщини”.

Василь Симчич працював у Коломийському театрі із 1944 до 1962 року актором, із 1953 року на перший план вийшла його режисерська робота. Після закриття театру в Коломиї 1962 р., завдяки ентузіазмові Василя Ілліча при міському Будинку культури виник Народний театр, який він очолив.

Марія Ігнатюк розпочинає свою розповідь: “Він був Митцем від Бога, вважав себе щасливою людиною, бо був березуном, мав змогу пити трунок березівських пісень, звичаїв, що ґрунтуються на високій шляхетності і взаємоповазі до ближнього, втрачав голову у запальних гуцулці чи аркані. І, коли дар від Бога доповнюється одухотвореним середовищем, в якому виростає людина, іскра таланту розгортається яскравим життєдайним полум’ям”.

Школа, коломийська гімназія, захоплення мистецтвом і нарешті професійний пересувний Театр “Заграва”, під керівництвом Володимира Блавацького, де 1936 р. Симчич дебютував у невеличкій ролі Комірника в комедії “Муравлі” Г. Меріям-Лужницького. В юнака було багато талантів, він “грав на гітарі, мандоліні, фортепіано, добре співав, був художником-графіком, фотографом-художником…” Та до театру була ще й громадська діяльність, і педагогічна робота, активність на культурно-освітній ниві, перші спроби режисерської творчості.

Автор робить екскурс в історію виникнення Коломийського театру, розповідає про тло духовного й світського життя міста, про знакові для театрального мистецтва постаті священика Івана Озаркевича та актора-самородка Алоїса Лейтнера. Саме за їхньої участі 1848 року й виник перший Національний професійний театр у Західній Україні, а першою виставою стала адаптована Іваном Озаркевичем до галицького колориту відома п’єса “Наталка Полтавка” І. Котляревського. У галицькому варіанті вона називалася “Дівка на виданню, або На милування нема силування”  і викликала неабияку зацікавленість глядачів.

У театр з такими славними традиціями 1944 р. прийшов Василь Симчич. Дебютною стала роль Панаса з драми “Наймичка” І. Тобілевича. Партнеркою актора була Оксана Затварська, “яка впродовж 50-60-х років ХХ ст. буде його незмінною і найкращою сценічною партнеркою. А їхній постійний акторський дует - окрасою галицького театрального мистецтва”.

Згадує М. Ігнатюк трагічний момент з життя Василя Симчича, який був активним учасником націоналістичного руху. Заарештований органами НКВС 1947 року, Симчич перебував у тюрмі кілька місяців, зумів врятуватися, коли йому й усім в’язням ввели тифозну отруту, …а відновивши здоров’я, Симчич продовжує роботу в театрі. Дослідниця аналізує зіграні ролі, зупиняючись на найулюбленішому творі - “Тіні забутих предків”. Саме ця безсмертна проза Коцюбинського стала визначною постановкою Симчича на коломийській сцені. Тодішній головний режисер Коломийського театру Андрій Семененко згадував: “Кращою виставою за мій час перебування на коломийській землі була “Тіні забутих предків”, яка здійснена набагато раніше, ніж фільм Параджанова… Глядач приходив по кілька разів дивитися це поетичне чудо в маленькому провінційному містечку, адже Коломию кожен гуцул чи бойко вважає своєю столицею… Розголос про “Тіні” пішов на всі Карпати. І коли б Василь Симчич поставив тільки цю одну виставу, його ім’я має стояти поряд з Параджановим, адже ще й тому, що цей твір здійснився першим у Коломиї”.

Зі сторінок книжки постає могутня, потужна особистість митця, громадянина своєї батьківщини, талановитого актора, що прославляв Україну й поза її межами.

У книжці описана історія закриття Коломийського театру, спричинена наказом Міністерства культури з Москви… Проте у Василя Ілліча вистачило сил пережити удар, і він спрямовує свої творчі зусилля на організацію й плідну діяльність Народного театру. Із того самодіяльного колективу виросло багато професіональних акторів.

Значний розділ книжки присвячено Симчичу - кіноактору. Він знявся у 24 фільмах, працював з видатними кінорежисерами у картинах, що увійшли у золотий фонд кінематографічної культури: “Іван Франко”, “Білий птах з чорною відзнакою”, “Захар Беркут”, “Камінний хрест”, “Пропала грамота”, “Потоп”, “Табір іде в небо”, “Мій ласкавий та ніжний звір”.

Цікаво сформований розділ “Біографія В. Симчича мовою світлин», де візуально можна простежити хронологію життя й творчості, побачити, яким був Карпатський Беркут у різні роки, хто був поруч з ним, кого любив, з ким товаришував, у яких виставах та фільмах грав.

Окремі сторінки присвячено продовжувачу справи батька - Зіновію Симчичу - провідному актору Коломийського театру ім. І. Озаркевича. Він, зрощений талантом і настановами батька, гідно несе славу свого роду.

У карпатському краю бережуть пам’ять про земляка. Існує скульптурний барельєф на фасаді школи у Середньому Березові, на батьківщині актора. Фасад рідного театру також прикрашає барельєф Василя Симчича. Книжка “Безсмертя Беркута” поповнила скарбницю шани і пам’яті про видатного митця.

Джерело: Газета “День”
Автор: Алла ПІДЛУЖНА, театрознавець
Tweet