Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Найстаріший театр Галичини по-новому глянув на вічну тему землі

05 березня 2012 р.

В Івано-Франківську відбулися триденні гастролі Коломийського академічного театру ім. І.Озаркевича. На сцені обласної філармонії коломияни презентували три вистави: притчу «Земля» за повістю Ольги Кобилянської, трагікомедію «Мораль пані Дульської» Габріели Запольської та комедію «Фараони» Олексія Коломійця.

Театр у Коломиї, перший драматичний театр в Галичині, заснований 1848 року, і сьогодні не полишає українського наповнення, що є для творчого колективу першоосновою й водночас надзавданням — не опуститися до рівня провінційного етнографізму, а піднести національну класику до рівня високомистецького. Театр, у репертуарі котрого 38 постановок, має також і сучасний репертуар, запрошує закордонних режисерів і активно гастролює в Україні та за її межами. Після поїздки до Івано-Франківська трупу театру запрошено на конкурсний фестиваль до Кишинева. Колектив повезе туди виставу «Земля», котра в репертуарі вже майже 15 років, у новому прочитанні заслуженого артиста України Дмитра Чиборака. Прем’єра її відбулася торік у червні й здобула гран-прі на III всеукраїнському фестивалі «Коломийські представлення».

Не беремося стверджувати стовідсотково, але саме нова версія вистави «Земля» зібрала найбільше глядацьких овацій і схвальних відгуків. Можливо, тема животрепетна. Однак не лишень тому, бо з 11 акторів, задіяних у постановці, важко виокремити одну зірку. і молоді (коломийський театр, кажуть, має одну з наймолодших труп), і досвідчені актори показали блискучу гру, підперту внутрішнім наповненням, надривом і надзвичайною напругою душевних сил. В три години сценічного часу вони дуже переконливо вклали фатальну історію родини Федорчуків, спроектувавши її на українську дійсність, актуальну для всіх поколінь. Проста й водночас страшна фабула твору — заради володіння батьківським багатством — землею — брат убиває брата (Сава — актор Віталій ЧИЧЕВСЬКИЙ, Михайло — актор Василь ШВЕЦЬ). Тому і назвав режисер виставу «притчею», що ця алегорична оповідь підпорядкована моралі твору, носіями котрої є введені в постановку образи прочан-подорожніх (актори Любов МОЦОК та Зіновій СИМЧИЧ). Та не лише вони виголошують їх. Старий Івоніка (актор Петро ЧИЧУК), осиротілий батько, дуже добре і правильно оцінює все, що випало на долю його родини: «Безодня людського серця найглибша. Гріх мучить Саву, а не каяття.» Однією з найяскравіших сцен вистави є сцена, коли Сава, стріливши в Михайла з батьківської рушниці, бере його на плечі, утворюючи хрест.

На тлі стриманого сценографічного вирішення (сценограф Микола ДАНЬКО), де зображено повний місяць і дві дороги — одна вгору, друга вниз, вистава має багату емоційну палітру, якою прекрасно володіють актори — від дітей, котрі на початку і в фінальній сцені пліч-о-пліч стоять на батьківському полі, до Михайлової нареченої Анни (артистка Надія КОМАРОВА), яка божеволіє з болю, чи розпусниці Рахіри (артистка Мальвіна ГАЛУНКА), котра спершу підштовхує Саву до вбивства, а згодом сама карається, живучи з убивцею. Варто відзначити і музичне оформлення композитора Володимира МАНИКА.

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА
Автор: Леся ТУГАЙ
Tweet