Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Легенди коломийського театру

14 березня 2014 р.

Коломийський академічний обласний український драматичний театр імені Івана Озаркевича на своїй офіційній веб-сторінці відкрив новий розділ - “Легенди театру”.

2013 рік - знаменний в житті Коломийського театру. Колектив достойно зустрів свій 165-літній ювілей. Історія театру непроста, велична і, в той же час, - трагічна. Його неодноразово закривали, руйнували, відверто не помічали, замовчували, навмисно применшували його роль та значення. Його історія тісно вплетена в терновий вінок української культури та мистецтва. Періоди нападу на нашу культуру, спроби її знищення та нав’язування асиміляційних процесів співпадають з найбільш важкими та трагічними періодами Коломийського театру. І всякий раз він виживав, відроджувався та продовжував свою місію чесного та вірного служителя храму української Мельпомени. Завжди, в його історії, знаходилися люди, які підхоплювали естафету самовідданого і жертовного служіння українській театральній ідеї. Так було завжди!

Хтось відомий сучасникам, як то: актор театру і кіно, режисер Василь Симчич (ролі Захар Беркут - “Захар Беркут”, отець Мирон - “Білий птах з чорною ознакою” та інші); примадонна галицького театру Іванна Біберович; видатний режисер та актор Іван Біберович; організатор першого українського театру в Галичині Іван Озаркевич; видатні українські актори та режисери Володимир Блавацький та Микола Бенцаль; автор музики Гімну України Михайло Вербицький; знаменитий хореограф Ярослав Чуперчук; народний художник України Данило Нарбут та багато інших, які відомі широкому загалу. Проте, не всім відома їх роль в ствердженні Коломийського театру та їх значення та вплив на його розвиток. Поряд з цим, залишаються імена взагалі невідомі шанувальникам театрального мистецтва, або маловідомі, яких знає тільки вузьке коло дослідників історії театру. Це сталося в силу різних причин: десь замовчувало офіційне історикознавство, десь і невдячність сучасників, а десь і збіг обставин, невблаганний плин часу…

Наприклад, майже невідома постать Алоїса Ляйтнера… Це людина, яка створювала Коломийський театр разом з Іваном Озаркевичем, був режисером перших вистав театру. Так, член-кореспондент НАМ України, дослідник історії коломийського театру Ростислав Коломієць оцінюючи значення Івана Озаркевича для української культури робить висновок: “Так, як і слід ввести до культурного обігу українців ім`я Алоїса Ляйтнера, до якої нації б він не належав - німець? чех? - офіцера австрійської армії, який чудово володів українською мовою, організатора театральної справи у Коломиї, режисера і актора Коломийського театру”. А чи відомо, що саме Алоїсу Ляйтнеру належить перший в історії українського театру проект створення професійного театрального колективу - “Руський національний театр” (1850 р.)? А кому відомий Віктор Яншин? Саме за часів його художнього керівництва Коломийський театр здобув велике державне визнання - перемігши в 1954 році на Республіканському конкурсі-огляді професійних театрів. Пізніше, Віктор Яншин буде в числі організаторів Кримського українського музично-драматичного театру. А що відомо про драматурга, режисера та актора Ісидора Трембицького? Саме він відродив занепадаючи театральне життя в Коломиї. Вже за перший рік (1879) Коломийський театр очолюваний Трембицьким показав глядачам 20 прем’єрних вистав! Як вам така працездатність? А чи широко відомо постать Григорія Манька? Як же так? Це прима Харківської, а пізніше і Київської опери? Кінострічку Івана Кавалерідзе “Наталка Полтавка” 1936 року - пам’ятаєте? Роль Возного в ній виконав Григорій Манько. А під час другої світової війни він провідний актор Коломийського театру. А потім - еміграція на Захід… І ім’я Григорія Манька радянська історія театру стерла з своїх сторінок. Напевно, час пригадати? А чи відомо сучасному українському театралу ім’я Юрія Тодоріва - актора Коломийського театру? Чи знає хтось, як високо цінив його легендарний режисер, педагог Сергій Данченко? Після київських гастролей озарківчан Сергій Данченко сказав про Тодоріва, що це актор з яким можна творити Театр… Люди, які знали Данченка, до речі - скупого на похвалу та надзвичайно вимогливого до себе і оточуючих, - можуть зрозуміти, що стоїть за цими словами Маестро…

Перефразуємо відомий афоризм - театр, який не пам’ятає свого минулого, не знає своїх джерел - не достойний майбутнього. Створення сторінки “Легенди театру” - це скромна спроба нагадати сучасникам відомі імена і повернути незаслужено забуті. І не тільки!.. Це ще запрошення до дискусії, до діалогу всіх, кому небайдужа доля театру, кого цікавить його історія. Адміністрація інтернет-сайту, прес-служба Коломийського театру будуть щиро вдячні всім, хто висловить свою думку, зауваження, або доповнить наявну інформацію досі невідомим фактичним матеріалом.

Сторінка “Легенди театру” за посиланням http://teatr.kolomyya.org/legendy/

 

Прес-служба театру

Tweet