Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Світлої пам’яті Василя Симчича…

07 березня 2013 р.

Сьогодні випадково пересіклася із Зіновієм Симчичем, провідним актором Коломийського театру. Як завше, перекинулися кількома словами про життя, про роботу, а потім Зіновій Васильович якось так тужливо на мене поглянув і сказав: «Сьогодні виповнюється 35 років з того часу, як не стало Василя Симчича…»

На жаль, не довелося побачити неперевершену гру Василя Ілліча на театральній сцені, але він назавжди увійшов у мою пам’ять та у пам’ять інших глядачів численними ролями у кінострічках. Найперше згадується роль Захара Беркута в однойменному фільмі. Потім на думку приходять ще культові фільми за участю нашого краянина: «Анничка», «Камінний хрест», «Білий птах з чорною ознакою» і звісно ж «Пропала грамота». Даруйте за тавтологію, але дуже складно буде переоцінити його роль в історії українського кінематографу. Таких як він не було, нема і вже не буде ніколи.

Почалося все із благословенного Богом куточка на Землі, села Середнього Березова, що на Косівщині Івано-Франківської області. Там, на Різдво, 8 січня 1915 з’явився на світ Василько – третя дитина в сім’ї з п’яти. Він був єдиним сином. Зростаючи серед неймовірної краси, серед природи Карпат, хлопчик вбирав у себе все найкраще. Кажуть, що він був особливим з народження, надзвичайно обдарованим. Василь Симчич розвивався в інтелігентному родинному оточенні. Запримітивши його гострий розум і бажання навчатися, 1926 року батьки віддали сина до Коломийської гімназії, де він провчився 9 років.

З 1935 року розпочалася акторська кар’єра Василя Симчича на сцені Українського Молодого Театру «Заграва». Між виходами на сцену ще було навчання у Львові, вчителювання у рідному селі.

28 грудня 1941 року Василь Симчич влаштувався артистом у Харківський Український Національний театр. З 20 вересня 1944 року по 20 грудня 1962 року працював актором і режисером Коломийського пересувного театру імені Я. Галана.

Від 1962 року — художній керівник самодіяльного Народного театру в місті Коломия Івано-Франківської області. Був режисером таких вистав, як: історична драма «Олекса Довбуш», «Тіні забутих предків» Михайла Коцюбинського, «У неділю рано зілля копала» Ольги Кобилянської, історико-побутова драма «Маруся Богуславка» М. Старицького, «Свої люди-поквитаємось» О. Островського, «Нора» Г.І бсена. На сцені Івано-Франківського обласного театру єдиний раз виступив у ролі режисера у виставі «Неосвячене кохання» за мотивами повісті Михайла Коцюбинського «На віру».

Вся творча діяльність актора і режисера постійно була під пильним оком органів МДБ. Вдома неодноразово проводилися обшуки, був арештований і дивом уникнув смерті у тюремних підвалах. Та все ж пережите позначилося на здоров’ї Василя Ілліча.

1 березня 1978 року у віці 63 років зупинилося серце великого життєлюба Василя Симчича. Своє продовження він отримав у синові – панові Зіновію Симчичу, який гідно несе акторську ношу через усе життя. «Я намагаюся щороку нагадувати про батька, тому що з кожним роком все менше залишається людей, які пам’ятають його на сцені чи у кіно», – каже актор.

Коли видасться можливість, то неодмінно перегляньте класику не лише українського кінематографу, але і світового, за участю нашого краянина. Коли будете наодинці із Богом, згадайте у молитві світлою пам’яттю вірного Сина України Василя Симчича.

Джерело: ВІКНА
Автор: Оксана РИЖУК
Tweet