Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Скеля українського духу

14 червня 2014 р.

«Василь Симчич був і залишається одним із найкращих акторів нашого часу, людиною рідкісної краси, справжнім сином Карпат. Будемо його пам’ятати й любити, як і раніш». Ці слова відомого поета і кінорежисера Еміля Лотяну можуть слугувати лейтмотивом науково-практичної конференції, яка відбулася в Коломиї в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Йосафата Кобринського.

У січні наступного року відзначатимемо 100-літній ювілей Василя Симчича, режисера Коломийського народного театру, актора і кіноактора, випускника Коломийської гімназії, редактора гімназійного журналу «Плай», спортсмена й оборонця молодших гімназистів від польських шовіністів. Доля відпустила В. Симчичу лише 63 роки життя. Зате яких! Це був час національного самоусвідомлення і творчого горіння, утвердження незламності українського духу попри лихоліття війни і комуно-московські окупації.

Прикметно, що в ці революційні дні боротьби за українську державну незалежність і європейський вибір коломийські гімназисти зосередили свою науково-пошукову працю саме на постаті Василя Симчича як одного з велетів українського духу. Велика заслуга у такому виборі належить викладачці Коломийської гімназії Любові Сембратович, яка допомогла своїм вихованцям розширити науково-пошукову базу від автентичних друкованих першоджерел до безпосередніх свідчень—розповідей живих родичів і соратників Василя Симчича з використанням уривків із кінофільмів з участю Василя Симчича, зокрема «Захар Беркут», де він зіграв головну роль мудрого народного ватага, «Камінний хрест», «Білий птах з чорною ознакою» та ін., а також відеозаписів родичів і найближчих соратників по сцені, особливо ж — заслуженої артистки України рідної сестри Василевої дружини Юлії Симчич-Мельник, славетної артистки театру Оксани Затварської, народних артистів України івана Гаврилюка та випускника Коломийської гімназії (СШ №1), вихованця Василя Симчича Олександра Биструшкіна. Основою і дороговказом у цій пошуковій праці слугувала документальна книга про Василя Симчича «Я приходитиму, коли мене вже не буде», яку написала дочка Оксани Затварської — відома письменниця і мистецтвознавець Романна Затварська.

Ось, приміром, уривок з учнівського виступу, який є і в книжці Р. Затварської, про те, яким побачив і як сприйняв акторську і просто людську особистість Василя Симчича відомий кіноактор депутат Верховної Ради України попередніх скликань іван Гаврилюк: «Я був першокурсником, коли іван Миколайчук, мій любий старший товариш і наставник, повіз мене в село Русів, де йшли зйомки «Камінного хреста». Тоді я й побачив цю красиву, високу, струнку людину з головою біблійного пророка, з глибокими очима мудреця. Людина європейської культури, вроджений інтелігент пан Василь був яскравим представником української нації. В ньому гармонійно поєднувалась духовна і фізична краса карпатського українця. Він справді був аристократом духу. Треба було бачити, як він ходив, як спілкувався з людьми, як цілував руку жінкам, як чемно вклонявся тим, кого поважав. Він був святим чоловіком».

У виступі на конференції автор цих слів розповів про маловідомий епізод: В. Симчич значною мірою причетний до створення кінострічки «Тіні забутих предків» (режисер С. Параджанов, у головних ролях і. Миколайчук та Л. Кадочникова), адже саме під час зйомок фільму в Жаб’ї (тепер Верховина) ставив з Коломийським народним театром виставу «Тіні забутих предків» за мотивами повісті

М. Коцюбинського і фактично був консультантом С. Параджанова, допоміг у виборі типажів з місцевих гуцулів, їх співанок, одежі, у відтворенні релігійних і народних обрядів і свят, заборонених совітським атеїстичним режимом, навіть знявся у «масовці» цього славетного фільму, однак у титрах кінострічки його прізвища не допустили, як і під фотографією з Л. Кадочниковою (кадр із фільму «Білий птах з чорною ознакою»), вміщеною у книжці «Актеры советского кино». Радянська цензура констатувала незаперечний факт: В. Симчич не був «советским» актором, а був яскравим українським актором.

Досліджуючи віхи творчості і біографію свого батька, син Василя Симчича Зиновій Симчич встановив і доповів на конференції, що в 1939 році батько був добровольцем Карпатської України, побував у мадярському полоні, звідки його визволив вуйко (мамин брат) священик УГКЦ Михайло Сулятицький, належав до членства ОУН і був настільки добре законспірованим, що, незважаючи на арешти і спроби його фізичного знищення з боку енкаведистів, продовжував успішно працювати як актор і режисер Коломийського народного театру і як актор Київської кіностудії імені О. Довженка.

Джерело: Галичина
Автор: Микола СИМЧИЧ
Tweet