Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Фестиваль патріотизму і дощу

05 червня 2014 р.

Субота, 24 травня. З ранку вулиці міста поливає злива. І стало трохи лячно, адже саме цього дня карнавальною ходою та концертом повинна відкриватися “Мельпомена Таврії”. Природа почула молитви журналістів та організаторів, і перестала “плакати”. Кажуть, якщо у важливий день (весілля, день народження тощо) йде дощ - це на щастя. І цьогорічний 16-й міжнародний театральний фестиваль “Мельпомена Таврії” став доказом цієї теорії.

Бути чи не бути?

Кожен громадянин України у 16 років отримує паспорт. Цьогоріч фестивалю “Мельпомена Таврії” також виповнилося 16. І йому урочисто вручили головний документ. А прописана Мельпомена в Херсоні, по вулиці Горького,7. Тобто у Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Миколи Куліша. Президент фестивалю Олександр Книга пожартував, що у 18 років Мельпомену вже можна буде заміж віддавати.

Другий рік поспіль постає питання про саме існування фестивалю. Торік Олександр Книга налякав усіх звісткою, що 16-ої “Мельпомени Таврії” може і не бути. Цього ж року корективи у плани ледь не внесла ситуація в країні. Ще у березні організатори роздумували, чи проводити у Херсоні свято театру. І вирішили ризикнути. Але цього разу багато іноземних гостей побоялися приїхати. Проте знайшлися і сміливці. Це представники Угорщини, Португалії, Білорусі та Латвії. Мав приїхати ще театр з Ізраїлю, але буквально перед вильотом у актриси стався форс-мажор, за що вона дуже перепрошує. Ваш кореспондент поспілкувалась із гостями та запитала, чому вони не побоялись приїхати до нашого міста. Їх відповіді ви можете прочитати на 7 сторінці.

Театри з різних міст України та Європи показали 16 вистав. Я побачила усі. Тому спробую трохи розповісти про кожну роботу.

Глядачі з захватом спостерігали за допитом відомого Пабло Пікассо, хоч і не розуміли жодного португальського слова.

Японія та мова тіла

У фестивалю було дві головні теми - творчість Тараса Шевченка та єдність України. Першій була присвячена робота Криворізького академічного міського театру музично-пластичних мистецтв “Академія Руху”. Артисти змогли без жодного слова, тільки засобами пластики, передати дух творів Кобзаря. Називалася вистава “І мертвим, і живим, і ненародженим”. Дві долі - Катерини та Яреми. Дівчина підкоряється долі, а от юнак не хоче так просто здаватися й усіляко опирається випробуванням. Так і наша Україна виборює у боротьбі своє щастя. Зал аплодував стоячи. Хоча у коридорах театру глядачі зізнавалися, що не дуже звикли до подібних вистав. За цю роботу театр отримав диплом у номінації “Самобутність візуального втілення поезії Тараса Шевченка”.

Наступного дня цей же театр показав пластичну драму “Пер Гюнт” за Генріхом Ібсеном. Головний герой живе своїми мріями та фантазіями. І дуже скоро перестає відрізняти кольорові ілюзії від сірої реальності. Наприкінці своїх подорожей він, змучений та хворий, повертається до дівчини, яка чекала на нього увесь цей час. Моторошно, до мурашок по шкірі.

Першою роботою нашого драмтеатру на цьогорічній “Мельпомені Таврії” стала вистава “Ідзанамі”. Вона -японка та дружина самурая. Він - французький торговець. У кожного своє життя. Проте одна зустріч змінює усе. На жаль, пристрасть не закінчується щасливим фіналом. Автор п’єси Тетяна Іващенко отримала диплом за “Творчий пошук у сучасній українській драматургії”.

А от робота Херсонського обласного академічного театру ляльок присвячена 70-ій річниці Великої Перемоги. Батько-солдат пише з фронту листа сину, і розповідає йому казку про безстрашного дерев’яного літачка Яструбка. Він полетів у тил ворога, аби знищити ворожий аеродром. Цю роботу журі відмітило у номінації “Найкраще художнє рішення вистави”.

Образ Чічікова вразив не лише глядачів, а й поважне журі.

Рим у лісі

Якщо ви думали, що тварини не вміють спілкуватися, то помилилися. Це намагався довести Молодіжний театр “Віримо!” з Дніпропетровська. Вони привезли “Дуже просту історію”. Кілька тварин спостерігають за родиною своїх господарів. І усіляко намагаються допомогти вирішити їх проблеми. Незвична й зворушлива історія. Театру вручили диплом за “Найкращий ансамбль акторів-виконавців ролей тварин”.

Наступного дня на прямо на сцені брат застрелив брата через наділ землі. На щастя, сталося це під час вистави “Земля” Коломийського академічного обласного українського драматичного театру імені Івана Озаркевича. Виконавця ролі Івоніки Богдана Базилевича визнали кращим виконавцем чоловічої ролі.

Увечері того ж дня глядачів вивезли до лісу. Саме на природі херсонські актори показали декілька днів із життя римського прокуратора Іудеї Понтія Пілата. Навіть надокучливі комарі не завадили повністю поринути у атмосферу вистави та замислитись над філософськими питаннями життя. Ця робота отримала диплом у номінації “Оригінальність творчої ідеї та чистота її втілення”.

Чи не бажаєте продати мертві душі? Саме із таким запитанням звертався до багатьох поміщиків пан Чічіков. Миколаївський академічний український театр драми та музичної комедії привіз безсмертне творіння Гоголя. І знову довів, що класика актуальна й досі. Ті ж проблеми з корупцією та нечесними чиновниками. Цю виставу відзначили одразу у двох категоріях. Виконавець ролі Чічікова Сергій Черкалюк став кращим актором. А Тетяна Лавська, що зіграла Коробочку, отримала диплом за найкращу жіночу роль другого плану.

Допит, армія та літаки

Гості з Риги запропонували глядачам політати. Головну роль у моновиставі зіграв Андріс Буліс, який розповів історію життя свого героя. Ця робота настільки усіх вразила, що її визнали кращою виставою камерної сцени цьогорічного фестивалю.

Минулого року із португальським театром сталася неприємна історія. Вони мали показати херсонцям виставу без слів. Але не доїхали декорації. Цього разу декорації робили у нашому місті. Театр із Португалії показав допит відомого художника Пабло Пікассо. Перший раз - у підвалі, а другий - на сцені під дахом. Глядачі були у захваті, незважаючи на те, що актори розмовляли рідною мовою. За свою роботу Анну Басторф та Руї Мадейра визнали кращим акторським дуетом.

Вдруге у мене мурашки по шкірі пробігли після перегляду “Загадкових варіацій” Київського академічного молодого театру. У головних ролях - Олексій Вертинський та Станіслав Боклан. До відлюдькуватого письменника приїздить журналіст. Але звичайне інтерв’ю переростає у вечір одкровень. Усе - від декорацій до гри акторів - вражало. Не дивно, що цю роботу визнали кращою виставою “Мельпомени Таврії-2014”.

Одразу після вистави глядачів призвали до армії! А зробив це театр ім. Лесі Українки із Дніпродзержинська. Юнаки вчаться бути воїнами. Допомагає їм у цьому дивакуватий сержант Тумі. З’ясовування стосунків, дисципліна та, звичайно, кохання. Вони мають пройти ці випробування, щоб стати справжніми чоловіками. Колектив відзначили у номінації “Кращий акторський ансамбль”.

Дивний звіринець

За день до закриття фестивалю херсонський театр запросив на “Свіччине весілля”. Вистава отримала одразу декілька нагород: за кращу хореографію, хорове, режисерське та музичне оформлення.

Останньою виставою цьогорічної “Мельпомени Таврії” став “Скляний звіринець”. Презентував його національний театр імені Франка. Думки про виставу розділились. Багато кому вона не сподобалась. І не стільки сюжетом про американську родину, скільки виконанням. Було помітно, що актори не дуже стараються. Та й саме дійство якось не виглядало єдиним цілим. Інші вважають цю роботу геніальною. Журі віддало театру дві нагороди - Ірині Дорошенко за кращу жіночу роль та Тетяні Шляховій за жіночу роль другого плану.

Окремої уваги заслуговують концерти під час фестивалю. Відкривало фестиваль “блакитно-жовте” шоу. Це і народні пісні, і акробатичні номери від студії “Джин Рох” і вогняне шоу. Жоден фестиваль не проходить без капусника. Цього року його темою став дитячий садок. Херсонські артисти впали у дитинство і стали вихованцями садочка “Книжечка”. А на церемонії закриття, незважаючи на дощ, виступали дитячі колективи. І навіть пройшов патріотичний показ мод. А зведений хор із 400 чоловік заспівав гімн України. Особливо зворушливо було спостерігати за маленькими дітками, які, із покладеними на серце долонями, голосно промовляли слова.

Отже, цьогорічний фестиваль завершився. До зустрічі наступного року!

Карнавальна хода розпочалась запальними українськими танцями.

Джерело: Газета Вгору
Tweet