Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Богдан БАЗИЛЕВИЧ: Талановитий, харизматичний, улюблений

24 грудня 2012 р.

Театр. Тиша. Гасне світло. Піднімається завіса і на сцену виходять герої комедії, трагедії чи драми. І серед розмаїття усіх образів завжди вирізняється він. Молодого актора Коломийського академічного обласного українського драматичного театру імені І. Озаркевича Богдана Базилевича знають усі поціновувачі театрального мистецтва у Коломиї. Він – улюбленець публіки, вистави за його участю – це великий мішок позитиву та хорошого настрою. Здебільшого більшість людей ідуть у театр, щоб подивитися як грає Богдан Базилевич. Його впізнають на вулиці, з ним вітаються, а він усім відповідає щирою усмішкою. Про шлях від гіперактивного школяра до професійного актора – далі в інтерв’ю з Богданом Базилевичем.

- Вітаю, Богдане. Без перебільшень можу сказати, що сьогодні ти є одним з найуспішніших коломийських акторів. Тебе знають як Дмит­ра з “Гуцульського року”, Та­рана з “Фараонів”, Клавдія з “Гамлета”, Гуску з “Отак загинув Гуска”, Шельменка з “На милування нема си­лування” тощо, а віднедавна як і Вольфа з “Контракту”. Звичайно, це беззаперечний успіх. Що спонукало тебе обрати для себе долю театрала?
- Чесно кажучи, я навіть до одинадцятого класу не знав, яку професію оберу для себе після закінчення школи. Можливо, на мій вибір вплинуло те, що у школі я був генератором ідей: організовував шкільні дискотеки, ставив якісь різні комедійні сценки, а ще мав неабиякий хист до музики, навіть ходив у музичну школу. Мене чомусь завжди приваблювало творче життя. Я колись навіть мріяв навчатися у Київському національному університеті театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, однак в силу різних обставин втілити мрію у реальність, на жаль, не вдалось. Вирішив поступити у Теребовлянське вище училище культури на режисера видовищно-театралізованих заходів. Там я потрапив до майстра режисури Анатолія Нечая. До 110-ої річниці від дня народження патріарха Йосипа Сліпого пан Анатолій поставив масове театралізоване дійство за участю ста двадцяти осіб. Коли ми, гастролюючи Західною Україною, приїхали показати виставу “Ісповідник віри” у коломийському театрі, то директор Дмитро Чиборак після закінчення вистави запропонував мені залишитись працювати у Коломиї. Я без будь-яких вагань одразу ж погодився. Отак я працюю на сцені коломийського театру майже дев’ять років.

- З того часу тобою зіграно чимало ролей, як комедійних, так і драматичних. А от чи пам’ятаєш свою першу роль у коломийському театрі і про які нові образи і ролі ти мрієш?
- Звичайно, пам’ятаю. Я грав Розбійника у дитячій казці “Бременські музиканти”. До речі, я цю роль граю і до сьогодні. А от що стосується нових образів, то кажуть, що найкращі ролі – це ще не зіграні. За своє творче життя я зіграв понад п’ятдесят ролей, серед яких були досить таки серйозні і класичні. З кожним театральним сезоном я пробую себе у нових ролях і всі вони мені до вподоби, тож, правду кажучи, навіть не знаю, які би ролі я хотів “приміряти”.

- Як ти ставишся до думки, що в акторові довгий час живе якийсь персонаж?
- На щастя, у мене прив’язаності до якоїсь однієї ролі немає. Усіх своїх героїв я дуже люблю, і вони мені імпонують. Можливо, завдяки тому, що я граю і комедійних персонажів, і драматичних, тобто на сцені я буваю і коміком, і романтиком, такого клейма як актор однієї ролі я ще не чув у свою адресу. Хоча у театральному житті такі стереотипи все-таки є. Пригадаймо хоча б навіть російського актора Олександра Дем’яненка, який зіграв Шурика.

- Чи бували такі випадки, що під час вистави ти забував слова і тобі доводилось імпровізувати на сцені?

- О, імпровізація! Ну як же без неї (сміється). Але, як сказав класик, імпровізація завжди має бути підготовленою. А знаєш, я дуже люблю грати комедійні ролі, тому що коли навіть забув свої слова, починаєш живу імпровізацію. От, наприклад, коли ми їдемо на гастролі, то, зазвичай, цілий тиждень граємо одну і ту саму виставу. Перший і другий день ми граємо згідно зі сценарієм, а на третій уже починаємо привносити у виставу щось своє: нові рухи, жести, міміку, інтонацію. Часто аж самим стає смішно від того, що ми витворяємо на сцені. Я міг би довго розказувати про імпровізацію на сцені, але розкажу один випадок. У нас є комедійна вистава “Пограбування опівночі”, де я граю Грабіжника. Оскільки у п’єсу мене ввели пізніше, то свою роль я вчив у процесі і трохи забував слова, тож вик­ручувався на сцені як міг. І коли мій герой звертався до головного героя вистави Мілана (його грав Петро Чичук) з фразою: “Міклаш, принеси жінці шубу!” я пере­плутав і сказав: “Міську, принеси жінці шубу!”. Увесь зал просто вибухнув сміхом, за кулісами мої колеги-актори ледве стримували сміх, а ми з Чичуком стоїмо на сцені, закусивши губи, і не можемо продовжити наш діалог. От такі вдалі імпровізації роблять виставу веселішою.

- Можливо, у мистецькому світі є людина, яка вплинула на тебе як на актора?
- Еталоном і світилом у театральному житті для мене завжди був і залишається Іван Миколайчук. Це була геніальна постать у кіноіндустрії. Фільм “Пропала грамота” за його участю я, мабуть, дивився разів зо двісті. Також мені подобається акторська діяльність уже покійного Богдана Ступки. Я вважаю, що саме у цих світочів треба вчитися акторської майстерності.

- Усі твої ролі у виставах дуже довгі, бо зазвичай усі вони головні, а от яка у тебе найкоротша роль?
- Найкоротшу свою роль я зіграв у виставі “Мораль пані Дульської” у постановці польського режисера. І коли мої колеги з ранку до вечора на репетиціях розучували кожен свою роль, я тільки ходив попри них і посміхався, адже вчити мені було нічого. Мій герой мав вигукнути лише одну фразу: “Най вас усіх шляк трафить!”

- А чи вірять актори у забобони?
- Ще б пак! Якщо на репетиції у актора з рук падає роль, то на неї обов’язково треба сісти, інакше під час вистави забудеш текст. А ще мені дуже подобається наша театральна традиція: перед виходом на сцену ми усі стаємо у коло, беремось за руки і впівголоса промовляємо “Отче наш”. Це надає нам сили і впевненості.

- Чи не виникало у тебе бажання підкорити театральні сцени Львова, Києва чи навіть Варшави?
- За дев’ять років на сцені коло­мийського театру я здобув колосальний досвід і бачу за собою ріст як актора. Однак про перехід в інші театри я ще не думав. Мені дуже комфортно і добре працювати у коломийському театрі і поки що над цим я не хочу задумуватись. Ну хіба що якби мені зателефонував Стівен Спілберг і запросив у Голлівуд, то я би точно не відмовився.

Спілкувалась Оля Полюк

Tweet