Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Роман Іваничук: Як ідуть до церкви, так ідуть у Коломиї до театру

10 жовтня 2012 р.

Театральна феєрія у Коломиї з року в рік стає явищем все ширшим і охоплює все більше культурного середовища. Так, цього року, крім перегляду неординарних вистав, коломийський глядач матиме змогу зустрітися із знаковими особистостями. Зокрема Роман Іваничук - Герой України, Лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка, Літературної премії ім. А. Головка, премії ім. І. Мазепи український письменник, поет, громадський діяч, один з організаторів Товариства української мови ім. Т.Шевченка, член Спілки письменників України, депутат Веховної Ради України І-го скликання (1990-94), Заслужений працівник культури України, презентує читачам ще один твір про Коломию та коломиян, який носить назву «Торговиця». Принагідно він поділився своїми спогадами про Коломийський театр.

– Романе Івановичу, лейтмотивом у Вашій творчості проходить автобіографічний момент, в якому Ви позиціонуєте себе як людина, яка любить театр, співпереживає йому, є його шанувальником і відрадно, що Ваша любов і прихильність до театру розпочалася саме з Коломийського театру. Це Ваші перші юннацькі театральні захоплення. Що для Вас зараз Коломийський театр? Це лише спогади чи явище наповнене іншим змістом?

– Якщо говорити про моє захоплення театром, то воно розпочинається з села Трач (Косівський район – авт.), де був сільський драматичний гурток і я там вперше відчув смак театрального видовища. Потім я навчався у Коломийській гімназії, не пропускав жодного спектаклю Коломийського театру, незважаючи на те, що мій опонент і потім великий друг Василь Симчич виносив мене безбілетника з театру на тротуар. Таке було! Ми потім сміялися з Василем з того, але таке справді було, бо я любив театр. Там я бачив цілий ряд прекрасних вистав, коли директором був Іван Когутяк, коли там працював Василь Симчич. Коломийський театр я знав добре і вистави «Гетьман Дорошенко», «Вій» та інші. З цими враженнями я виїхав з Коломиї до Львова. Проживаючи вже у Львові, я також не пропускав жодного спектаклю.

Якщо говорити про Коломийський театр сьогоднішній, то я дивився дві речі в нього: «Boa constrictor» за Франком і «Вій» за Гоголем. Це – прекрасні речі і рівень їх надзвичайно високий. Це приймається як робота професійного іменитого театру. На жаль, більше вистав я не мав змоги переглянути, тому що далеко, але на театральному фестивалі я сподіваюся побачити ще щось цікаве.

Взагалі я дуже чекаю зустрічі з Коломиєю, тому що я дуже люблю це місто. Нещодавно вийшов роман «Торговиця» про Коломию і про моє коломийське покоління та його долю за чотирьох окупацій. Роман дуже добре розпродується і його буквально розхапують. Я планую провести презентацію «Торговиці» для краян під час фестивалю.

– Як вважаєте, у невеличкому місті, яким є Коломия, з проблемами економічного, побутового, фінансового характеру чи взагалі потрібне таке масштабне фестивальне дійство? Коли їдуть національні колективи, театри з усіх куточків України. Безперечно, тут немає фінансової вигоди для організаторів… Чи потрібно все це? Якщо так, то чому?
– Де проводити тоді фестиваль як не у Коломиї? Саме тут розпочався український театр першою постановкою «На милування нема силування» за твором Котляревського «Наталка Полтавка».

Я пам’ятаю і в тому числі покійні мої мама і брат, і сестра пам’ятають, що коломийська публіка є театральною. Так як ідуть до церкви, так ідуть у Коломиї до театру. Коли я вже був у Львові, то мама мені писала: «Приїжджай, бо у Коломиї має бути така-то вистава…» Чи приїжджав я кожного разу чи ні, але у кожному разі весь час такий сигнал мав. Театр весь час був набитий людьми. Коли я приїжджав зі Львова, будучи студентом, до Трача, але через Коломию, то всі валізи здавав у камери зберігання, а сам сидів у театрі. Поті з висолопленим язиком біг на вокзал, щоб не пропустити поїзд. Ось така у мене любов до театру, зокрема до Коломийського театру і до коломийської публіки, яка сприймала театр, як дійство, призначене для них чи для мене.

– Ви людина надзвичайно шанована, Вас тут люблять і поважають. Якими будуть Ваші побажання театральній Коломиї?
– Коломийському театру я бажаю професійності і сміливості на сцені, хоча цього театру і так не бракує.

Зараз вирішується наша національна доля. Я прошу як акторів, так і глядачів пам’ятати про це і закликаю прийти на вибори 28 жовтня, і зробити свій правильний вибір.

Розмовляла Оксана Рижук

Tweet