Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Завісу над “Таїнами…” відкрито

25 травня 2012 р.

Минулої недiлi у Коломийському академiчному обласному драматичному театрi iм. I.Озаркевича вiдбулася прем’єра. Зi сцени оповiдали “Таїни сiльського цвинтаря”. Феєрична прем’єра мала великий успiх у глядачiв, якi вщент заповнили залу. Актори грали, здавалося, на одному подиху, адже дiйство було подарунком, зокрема, одному особливому чоловiковi - провiдному артисту театру Захарiю Новицькому. Того дня на сценi вiн зустрiчав свoї 60 лiт.

Пан Захарiй - артист-самородок, як про нього говорять колеги, непересiчно творча особистiсть. Вiн сконцентрував у собi такi риси як професiйна вправнiсть i творче завзяття, завдяки яким упродовж свого творчого життя cтворив близько 100 сценiчних образiв. Були для нього в цей день i вiтання представникiв мiської i районної рад. Але як митцевi, одержимому улюбленою справою, мабуть, найкращим подарунком стали гучнi оплески наприкiнцi вистави, у якiй вiн зiграв головну роль.

Назва вистави - “Тaїни сiльського цвинтаря” - погодьтеся, iнтригує. Вгадується тут i щось тужливе, i щось задерикувате, щось буденне i , якщо хочете, трiшки мiстичне. Отож поволi присмерк на сценi розвiюється, i першими на сценi, побiч хреста, могил i ритуального реманенту, з’являється двiйко поciпак. Вони зовсiм не нiяковiють у цвинтарному оточеннi, а навпаки, влаштовують парубоцьку веремiю з кукурiканням i прикладанням до пляшки й одразу провадять дiю в легковажному тонi, якого дотримуватимуться й iншi дивакуватi персонажi, якi постануть перед глядачем згодом. Серед таких i сiльський “сахарозаводчiк”, який переважно “пiд мухою”, i це спонукає його, за словами iншого героя, “латкати нелюдською”, тобто росiйською, мовою; i столичний вихiдець iз села, який розгорнув на цвинтарi “будiвництво”: “А може, я времянку тут хочу поставити”, на що йому у вiдповiдь: “То й входини, сподiваюсь, вiдбудете незабаром; лiкар, який безпосередньо зiзнається: “Я завжди наголошую - щоб лiкуватися в наших лiкарнях, треба мати кiнське здоров’я. I на нарадi питаю - лiкуватимемо? А здоров’я його витримає?”

У такому бурлескному гармидерi минають днi на сільському цвинтарi. Де б, здавалося, тут взятися людинi з характером, який пасувало б примiряти на себе в день ювiлею пановi Захарiю? A онде вiн – дiд Микола – промовляє статечно, наче в душах i серцях спiврозмовника читає, але також зi спiвчуттям, як от до жiнки, що вiдвiдує могилу сина, все життя якого пропустила, працюючи за кордоном. Приходять до нього всi, кого торкнулося горе, - просять могилку викопати покiйниковi. Звертаються наче до гробаря, а насправдi чують слова фiлософа, мудреця. Тихим голосом, скрушно хитаючи головою, вiн якщо й дорiкає, то, здається, не людинi, яка чинить зле, – усе це болячки нашого суспiльства, нiби чується помiж його слiв.

Цей центральний образ вистави викликає в уявi знайомi образи провидцiв, вiд найдавнiших часiв, навiть Дантiвський Вергiлiй як провiдник у свiтi душ заблудлих спадає на думку. Але чим особливо пiдкорив цей персонаж – це те, який вiн земний, свiй, чоловiк, як вiн запанiбрата зi щоденними нашими клопотами. Автентичнiшою, суто українською обертається нарештi його харизма в такому традицiйному за стилем епiзодi як його зустрiч i розмова з кумом. Удвох iз Зiновiєм Симчичем вони влаштували, як на мене, справжнiй майстер-клас акторськоїi майстерностi. У кiнематографi невелику, але влучну роль зiркового актора називають камео. Як на мене, це камео Зiновiя Симчича та епізод, зiграний двома майстрами коломийської сцени, були дивовижнi - характерна роль кума Iвана, жарти, якими обоє так вмiло жонглювали, те, як з пiвслова розумiли та пiдхоплювали реплiки один одного, наскiльки невимушено, елегантно вони зiграли “дуетом” - аж цiкаво стало: чи то пан Захарiй так добре розумiє пана Зiновiя, чи дiд Микола - кума Iвана? Молодшому поколiнню “озаркiвчан” є на кого рiвнятися, тож було радiсно спостерiгати як вдався зiграний “парубками” “мiстичний” епiзод з розпиванням “потойбiчної оковитої”.

Постановка свoїм успiхом також завдячує тому, як вмiло її жартiвлива, бурлескна складова збалансована витриманими у добротному драматичному стилi розмiрковуваннями над минущiстю людського життя та вдячнiстю тим, хто переступив грань цвинтаря у потойбіччя, у пам’ятi прийдешнiх поколiнь. Адже, за словами ще однієї дійової особи – “покійної” Марії Фельдман, яка “воскресла” перед самим її похороном (її зіграла Людмила Євтушенко), – доки пам’ятатимуть нас люди, доти ми житимемо, навіть після смерті.

За чудову нагоду знайомства з натхненно зiграними дiйовими особами пiсля прем’єри дякували авторовi оповiдок - вiдомому громадському дiячу, публiцисту, головi українсько-канадського благодiйного фонду “Свiт для дiтей”, меценату та шанувальнику театру Мирону Лисаку; Iгору Юзюку, керiвнику лiтературно-драматургiчної частини коломийського театру, автору 6 п’єс та численних критичних статей на театральну тематику, який адаптував першоджерело для сценiчноi постановки, та, звичайно, режисеру Володимировi Мартищуку, всiй постановчiй групi та акторам театру - виконавцям ролей у “Таїнах сiльського цвинтаря”.

Варто, можливо, додати, що актори гратимуть “Таїни…” і в іншому складі. Тож не пропустіть появу Захарія Новицього також у ролі кума Івана, з вуст якого жарти так і сипляться, а Зіновій Симчич знову ж таки складе йому “пару” як дід Микола. Отож до зустрічі в в храмі Мельпомени.

Автор: Вiта БОЙЧУК
Tweet