Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Гризота пані Дульської

14 грудня 2011 р.

— Скажу відверто, я підходив до роботи над постановкою п’єси з певним острахом, бо не дуже добре знаю смаки української публіки, — зізнався режисер-постановник вистави “Мораль пані Дульської”, прем’єра якої відбулась у неділю, Мірослав Сєдлєр.

Можливо, режисер трохи скокетував, адже досвід, хоч і невеликий, роботи з українськими акторами у нього вже є: ставив у Тернопільському театрі виставу “Танго” за п’єсою Славоміра Мрожека (у постановці були задіяні як українські, так і поль­ські актори).

Але нас тут цікавить, звісно, вистава “Мораль пані Дульської” польської письменниці Габрієлі Запольської.

Образно кажучи, вистава звучить, як злагоджений оркестр під магією диригентської палички. Але “палички” у виставі нема, як нема й самого “диригента”. Усі дійові персонажі внутрішньо відчувають ритм і темп, заданий режисером.

Даремно Мірослав Сєдлєр хвилювався, чи тема, задана у виставі, сколихне почуття укра­їнського глядача. Можливо, він гадав, що голови сучасних українців засмічені виключно політикою і ми по горло ситі “виставами” у залі засідань Верховної Ради. Але ж ні. Тема, порушена у “Моралі…”, є актуальною для будь-якого цивілізованого соціуму: міщанство, ця тиха короста, яка роз’їдає тіло більш-менш матеріально забезпеченого обивателя.

…Пані Дульська (артистка Любов Моцок), яко павучиха обплела павутиною свій сімейний клан. Вона скупа, шахраювата, обмежена, підо­з­рілива, — принаймні, так ця мотрона зма­льована польською письменницею. Однак режисер дещо зм’якшив контрасти, наблизив сюжет до реального життя, де крайнощі трапляються рідко. У виставі пані Дульська не є монстром, а скупа вона й підозрілива, бо самотужки мусить пік­лува­тися про добробут сім’ї. Не так просто сповідувати широкі погляди, коли в тебе на шиї сидить апатичний, здитинілий чоловік (арт. Зіновій Симчич) та трійко проблематичних підлітків — дві норовливі школярки (артистки Олена Сердюк, Любов Сидорук) і синок з натурою далеко не ангельською (арт. Василь Швець).

Панові Дульському сімейні клопоти й дріб’язкові чвари давно “по-барабану”. Він навіть не хоче тратити сили на спілкування — обмежується жестикуляцією. За час усього сценічного дійства цей вайлуватий добряк вимовив-випалив тільки одну фразу: “Та най вас усіх шляк трафить!”

Нерви в усіх поступово нагріваються і буквально тріщать у кульмінаційній частині вистави, коли пані Дульська дізнається, що її служниця (арт. Марія Катеринчук) зачала дитину від її синка.

Як у таких випадках буває у міщанському болоті, — проблема вирішується “полюбовно” за допомогою грошви. Пані Дуль­ська попросту відкупилася від служниці. І всім одразу стало спокійно й затишно. А зметикувала дати справі такий хід родичка Дульської пані Юлісевичева.

Мовлячи про пані Юлісевичеву, хочеться відзначити переконливу гру артистки Надії Комарової. У цій ролі спостерігається творче зростання артистки (сконцентрованість, зібра­ність, виразність образу без метушливості).

Ну і гріх не відзначити головну героїню пані Дульську з подачі артистки Любові Моцок. Глядача підкупила природність гри, без крену в бік гротеску, чи згущеного негативу.

На прес-конференції, яка відбулася після прем’єри, артис­ти, як одну з причин успіху вистави, виокремили позитивну енергетику самого творчого процесу, харизму режисера. Мовний бар’єр успішно подолано спілкуванням на одному регістрі (“я знаю, що ти від мене хочеш, ти знаєш, на що я здатний”).

Кілька слів про режисера.

Мірослав Сєдлєр є директором, режисером і актором театру в місті Ельбльонг. У приватній розмові з автором цих рядків пан Мірослав розповів про специфіку театрального життя в Польщі. Там, як і в біль­шості європейських країн, до артистів держава не чіпляє жодних звань. Про майстерність актора говорить тільки його ім’я-прізвище. Чим популярніший актор, тим краще заробляє. Усе дуже просто. Оцінку його майстерності дає не державна комісія, як у нас, а публіка. Публіку ж хабарем не купиш.

Між театром у м. Ельбльонгу і коломийським театром утворився зв’язок. Їхні актори виступали на коломийській сцені, наші — на сцені театру в Ельбльонгу. Ця співпраця дала добрий початок і матиме логічне продовження, — підсумували польські гості Мірослав Сєдлєр і сценограф Пьотр Масловскій.

Автор: Андрій МАЛАЩУК
Tweet