Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Пані Дульська, яку хочеться зрозуміти і виправдати

05 грудня 2011 р.

Нарешті гості з далекого польського містечка Єльблонга показали коломийській публіці те, заради чого й приїхали за тисячу кілометрів до Коломийського театру – спектакль Габріелі Запольської «Мораль пані Дульської».

Судячи з попередження на афішах про небажану присутність на спектаклі дітей до 16-ти, режисер Мирослав Седлер і сценограф Петро Масловський, мали намір розважити коломиян «полуничкою». Чи ж варто було пертися в таку далеку дорогу заради того, щоб ми поміняли зручний диван перед домашнім телевізором, де цієї «полунички» донесхочу, на старе крісло в театральній залі? – думав, мабуть, не один з нас.

«Масних кавалків», як не дивно, в спектаклі не було. Ну не будеш же вважати таким хвилинне вовтузіння-сопіння за сценічним диваном Збишка (артист Василь Швець) з Ганкою (артистка Марія Катеринчук). Так що 15-річні, які, напевно, бачили вже в своєму короткому житті й не такі сценки, могли сміливо купувати квитки. Відвертої розпусти там не проглядалося.

Більш-менш прихована – була, не заперечую. Хоча для початку – кілька слів про сюжет цієї міщанської трагікомедії. Домовласниця Анеля Дульська (артистка Любов Моцок), що постає в творі Запольської як така собі «залізна леді» й вельми побожна пані, просто вміло приховує перед знайомими свою справжню суть. А справжня її суть у тому, що це наскрізь фальшива жінка. Суфражистці (артистка Уляна Чиборак), яка пробує після зради чоловіка труїтися, вона відмовляє в наданні помешкання, щоб люди, бува, не подумали нічого зайвого, зате «жриця кохання» почувається в будинку пані Дульської, мов у рідному домі. Основне – щоб кавалери квартирантки чекали її подалі від помешкання, від зайвих очей.

Та найповніше розкривається «підле єство» головної героїні в сцені, коли з’ясовується, що її коханий синок Збишко збирається взяти шлюб зі служницею Ганкою. Це ж нерівня, як же вони, високодостойне панство, можуть так низько впасти?! Одне слово, Ганці дають гроші й випроводжають з покоїв у село, звідки дівчина й прибула на службу.

Я не випадково взяв «підле єство» в лапки. Любов Моцок грає свою пані з таким натхненням, що співчувати їй глядач ще може, а ось бунтуватися проти душевного роздвоєння героїні– навряд. Бо як ти зненавидиш милу пані, яка переживає за своє дитя й хоче йому тільки добра, чи не так?!

Зрештою, усі дев’ять акторів, задіяні в спектаклі, можна сказати, не грають, а живуть на сцені природним життям. І пан Дульський (артист Зіновій Симчич), якому випало сказати в спектаклі всього одну фразу – «А щоб вас усіх шляк трафив!», і сестрички Геся й Меля (артистки Олена Сердюк і Любов Сидорук)… Недарма ж нахвалитися не міг коломийських акторів польський режисер після прем’єри «Моралі пані Дульської» минулої неділі. «Наче й невелике місто Коломия, - казав, - а актори знамениті, одна насолода працювати з такими».

Автор: Дмитро КАРП’ЯК
Tweet