Афіша


Вакансії у театрі:

- звукооператор

- художник з освітлення

- адміністратор

- працівник сцени (машиніст)

- начальник радіо-електро цеху;

 

 

 

 

Адреса театру: 78203, Івано-Франківська область, місто Коломия, вулиця Вічевий Майдан, 7

Телефони для довідок: (03433) 47844; 50441. 

Колективне бронювання за телефонами: 096 651 03 82, 099 198 57 70

e-mail: kolteatr@gmail.com

Усі новини

❄️ Час добрих різдвяних вистав❄️

29 листопада 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на виставу "Земля"

24 лютого 2023 р.

Коломийський театр запрошує глядачів на перегляд казки «Чудо Святого Миколая» (сюжет)

10 грудня 2021 р.

Коломийський театр готує прем'єру для маленьких глядачів «Кіт у чоботях» (сюжет)

27 листопада 2021 р.

У Миколаєві назвали лауреатів Міжнародного театрального конкурсу Ноmo Ludens

12 жовтня 2021 р.

Озарківчани показали виставу "СТО ТИСЯЧ" у Ладижині

04 жовтня 2021 р.

Коломиський театр привіз нагороду з фестивалю "Вересневі самоцвіти"

26 вересня 2021 р.

Оксана Затварська. Одержима театром

21 листопада 2011 р.

15 листопада відсвяткувала свій 90-річний ювілей легенда Івано-Франківського та Коломийського драматичних театрів акторка Оксана Затварська. На день народження до пані Оксани завітало чимало її колег по театру, влада, родина та давні друзі.

Серед гостей був і “Галицький кореспондент”. Оксана Затварська розповідала про свою театральну долю, подекуди просячи вибачення, що не пам’ятає якихось імен чи деталей, бо ж 90-років - то не мало, а потім надзвичайно душевно читала напам’ять улюблені вірші українських поетів. Здалося, що 90 - це й не багато.

Забути свої улюблені вірші - цього Оксана Затварська сьогодні боїться найбільше. “Я ніколи не думала про театр, але дуже любила декламувати вірші. А професура Коломийської гімназії, де я вчилася, дуже любила слухати, як я читаю. Саме вони наштовхнули мене на те, щоб дарувати свій талант іншим людям”, - пригадує пані Затварська. Вона вдячна батькам, простим селянам з Яблунова, які віддали її до гімназії: “Батьки були великим патріотами і хотіли, щоб я теж зростала в українському дусі”. Перших віршів її вчила мама Параска. “Ой, то було так, що ми йдемо пасти корови, а мама каже: “Ану, за мною повторяй!” І я повторяла. Шевченко був для нас просто Богом! Мама вчила розказувати з почуттям, пережиттям. Вона дуже любила театр і часто брала мене малу на вистави пересувних театрів, які приїжджали до Яблунова”.

Проте, коли 18-річна Оксана повідомила, що йде працювати у пересувний український театр, батьки були дуже здивовані й не одразу погодились з рішенням доньки. У Яблунові її чекала хата, земля та “якийсь жених, все одно, хто би посватався, але батьки мріяли, що я вийду заміж і буду коло них ґаздувати, - сміється акторка. - Це було ще за Польщі, тож батьки нічого не могли зробити, бо навіть якби я пішла далі вчитися і закінчила якийсь інститут, то українці тоді все одно не отримували ніяких посад і це було б дуже сумно”. Першим театром у житті майбутньої зірки став у 1939 році пересувний театр Юрія Кононіва у Коломиї. Спершу вона стояла на касі і перевіряла квитки, потім виступала в масовці. “Театр не осідав на одному місці. Їхали від села до села, від містечка до містечка. Люди гостинно приймали українських акторів, годували, брали до себе на ночівлю, про запас давали в дорогу харчі”, - пише зі спогадів пані Оксани її молодша донька Романна Затварська у своїй книзі “Одержима”, присвяченій 85-річчю матері. До слова, театрознавець, лауреат Всеукраїнської премії ім.І.Котляревського, викладач музичної школи №2 Романна Затварська є автором на сьогодні єдиної книги про історію Івано-Франківського облмуздрамтеатру.

У пересувному театрі Оксана закохалася у диригента театру Василя Затварського. На Різдво 1940 року вони крадькома взяли шлюб у Стопчатівській церкві. Цього ж року театр розпався, і подружжя перебралося до Станиславова в новий Станіславський театр, який працював у приміщенні сучасної філармонії. Коли напали німці, вуйко пані Оксани на роверовій рамі допоміг їй добратися до Коломиї, а звідти - до батьків у Яблунів. У Коломиї Оксану Затварську радо прийняли в театрі Івана Когутяка, де вона пропрацювала рік. Це був оперетковий театр, який був до вподоби окупантам. “В оперетах Оксана грала головні ролі… Німецькі офіцери, не соромлячись, аплодували Україні”, - пише Романна Затварська.

У 1941 році Оксана Затварська почала працювати у Коломийському драматичному театрі імені Я. Галана. Вона привела до театру чоловіка своєї сестри Василя Симчича, з яким згодом зіграла в дуеті чимало блискучих ролей та під режисурою якого утвердилась як зіркова акторка. Які ролі були найулюбленішими? “Ой, я так багато грала, що вже й не згадаю своїх ролей, - задумується пані Оксана. - Марусю Богуславку я любила найбільше. Вона вразила мене своїм героїзмом та патріотизмом”. У книзі “Одержима” про цю роль особливі слова: “На виїзній виставі “Маруся Богуславка” в Косові був страшний аншлаг. Боже! Що робилося в залі! “Якби в залі сиділи не глядачі, а солдати, їх Затварська повела б за собою”, - сказав завідувач обласного відділу у справах мистецтв М. Бжезінський”. Улюбленими у глядачів стали її героїні Харитина з “Наймички” за І.Тобліевичем, Панночка з “Вія” за М.Гоголем та багато інших. Ім’я Затварської приносило Коломийському театру постійні аншлаги. Її сота за рахунком вистава “Анджело, тиран Падуанський”, де вона зіграла Тізбе, пройшла з неймовірним успіхом.

“Я ніколи не вибирала ролі. Я просто хотіла працювати. У театрі завжди було так, що хтось хотів для себе якусь певну роль і домагався її різними способами, але я того не робила. Найбільше я хотіла добре зробити роль”, - розповідає Оксана Затварська. Однією з найорганічніших ролей Затварської називають Мавру з п’єси “У неділю рано зілля копала” (О.Кобилянська), яку акторка отримала від режисера Василя Симчича. Її зоряними ролями стали Марина у “Владі темряви” Л.Толстого, Панова у п’єсі К.Треньова “Любов Ярова”, Поліна в “Мачусі” О.Бальзака. Не дивно, що зірка театру сьогодні не може пригадати усіх своїх ролей, адже їх було понад 150!

У 1954 році Оксана Затварська отримала звання Заслуженої артистки України. В 1962 пані Оксана на запрошення обласного управління культури почала грати в Івано-Франківському муздрамтеатрі, який також працював у приміщенні теперішньої філармонії. Як депутат обласної ради Оксана Затварська запропонувала на сесії збудувати нове приміщення для великого драматичного театру - фактично, з її ініціативи й був збудований обласний муздрамтеатр, який ми відвідуємо сьогодні. Затварська грала у ньому до 1976 року. “Затварська завжди зоставалась Затварською. Але вміла надати своїм героїням рис оригінальної особистості, духовної змістовності, моральної краси. Я вчилась в Оксани Іларіонівни, працюючи з нею поруч на сцені, жадібно спостерігаючи все, що вона творила. У пам’яті зберігся великий талант актриси, шляхетність, дивовижна душевна доброта”, - так відгукується про Оксану Затварську народна артистка України Христина Фіцалович.

Цієї суботи в Івано-Франківську відбудеться перший обласний конкурс молодих акторів Оксани Затварської. Ідея конкурсу належить старшій доньці пані Оксани Ярині Затварській. Пані Ярина, відомий у місті музикант, викладач музичної школи №2, надзвичайно вдячна усім, хто підтримав її ідею, і сподівається, що цей конкурс зможе стати щорічним. Сьогодні в конкурсі зголосилися взяти участь 43 учасники. Конкурс розпочнеться о 10.00 на сцені облмуздрамтеатру. Крім власне конкурсної програми, молоді актори зможуть зустрітися із Заслуженою артисткою України Оксаною Затварською та переглянути фільм про неї.

Автор: Наталка ГОЛОМІДОВА
Tweet